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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
28/04/2014 |
Data da última atualização: |
25/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ALFENAS, R. F.; PEREIRA, O. L.; FREITAS, R. G.; FREITAS, C. S.; RODRIGUEZ, M. A. D.; ALFENAS, A. C. |
Afiliação: |
RAFAEL F. ALFENAS, UFV; OLINTO L. PEREIRA, UFV; RODRIGO G. FREITAS, UFV; CAMILA S. FREITAS, UFV; MIGUEL ANGEL DITA RODRIGUEZ, CNPMF; ACELINO C. ALFENAS, UFV. |
Título: |
Mass spore production and inoculation of Calonectria pteridis on Eucalyptus spp. under different environmental conditions. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
Tropical Plant Pathology, v. 38, n.5, p. 406-413, 2013. |
ISSN: |
Cylindrocladium |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Calonectria pteridis is one of the most important causal agents of Calonectria leaf blight (CLB) of Eucalyptus spp. in Brazil, which is a limiting factor for growth of Eucalyptus plantations. In this study we developed standard procedures for in vitro mass spore production and inoculation of C. pteridis for screening plant species and clones for resistance to CLB. The isolates used in this study were identified using similarity in DNA sequence to reference strains. Among six media tested, glucose asparagine agar induced the highest sporulation production and a significantly enhanced sporulation was found by scraping the aerial mycelium and temporarily submersing the cultures in tap water, followed by drying and additional incubation of the culture. We also demonstrated that the severity of CLB on excised leaves of two Eucalyptus spp. clones increased significantly when the inoculated leaves were incubated in the dark. The optimal temperature for infection was 26ºC when plants were incubated for 48 hours post-inoculation in a mist chamber and then maintained in a greenhouse (25ºC±5ºC) for 50 days. This study identifies environmental conditions to improve spore production and inoculation procedures of C. pteridis for selection of resistant Eucalyptus spp. |
Palavras-Chave: |
Forest pathology. |
Thesagro: |
Eucalipto. |
Thesaurus Nal: |
Cylindrocladium; Hypocreales; Leaf blight; Sporulation. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
Data corrente: |
13/11/2009 |
Data da última atualização: |
26/05/2017 |
Tipo da produção científica: |
Folder/Folheto/Cartilha |
Título: |
BRS Aracê: cultivar de feijão-caupi com grãos de cor verde-oliva e rica em ferro e zinco. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Teresina: Embrapa Meio-Norte, 2009. |
Descrição Física: |
1 folder. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Origem; Características agronômicas; Produtividade; Qualidade comercial, nutricional e culinária. Equipe técnica: Francisco Rodrigues Freire Filho, Maurisrael de Moura Rocha, Valdenir Queiroz Ribeiro, Kaesel Jackson Damasceno e Silva, Hélio Wilson Lemos de Carvalho, Manoel da Silva Cravo, Altervir de Matos Lopes, Aluisio Alcântara Vilarinho, Rita de Cássia Costa Sabóia, Emanuel da Silva Cavalcante, Antônio Félix da Costa, José dos Prazeres Alcântara, Ilza Maria Sittolin, Marília Regine Nutti, José Luiz Viana de Carvalho. |
Palavras-Chave: |
Feijão-caupi; Feijão-de-corda. |
Thesagro: |
Características Agronômicas; Variedade. |
Categoria do assunto: |
-- A Sistemas de Cultivo F Plantas e Produtos de Origem Vegetal X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/80760/1/brs-arace.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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